Tlačová správa, september 2021

Tlačová správa
DE
SK

Berlin Brands Group získala vďaka novému investorovi Bain Capital 700 miliónov USD a status jednorožca

Berlín/Boston/Londýn, 1. septembra 2021 - Berlin Brands Group (BBG), globálna e-commerce spoločnosť, získala investíciu od Bain Capital - jedného z najväčších hráčov sveta investičných fondov. Vďaka novému investorovi, ktorý prebral podiel po investičnej spoločnosti Ardian, sa BBG tiež pýši statusom európskeho jednorožca. Okrem toho si BBG zabezpečila prístup k dodatočnému vlastnému kapitálu a dlhovému financovaniu vo výške 700 miliónov USD na rozvoj rastu, fúzií a akvizícií.

Nové financovanie prichádza po tom, čo spoločnosť BBG začiatkom roka 2021 oznámila úverové financovanie vo výške 240 miliónov USD na akvizície nových e-commerce značiek, najmä v USA a Spojenom kráľovstve. Možnosti spoločnosti BBG v oblasti získavania a rozširovania úspešných značiek v oblasti e-commerce sú v súčasnosti najväčšie v Európe a patria medzi najväčšie na celom svete. Spoločnosť so sídlom v Berlíne má v úmysle využiť čerstvý kapitál na rozšírenie svojho dodávateľského reťazca a logistickej infraštruktúry, rovnako aj na ďalší rozvoj vlastnej technologickej platformy.

„Investícia spoločnosti Bain Capital a zaistenie dodatočných financií pre nás znamená ďalší míľnik na ceste k budovaniu globálneho domu značiek,“ povedal Peter Chaljawski, CEO BBG. „Umožňuje nám to riešiť strategické ciele akvizícií a rozvoj značiek po celom svete, ako aj rozšírenie prevádzky a logistiky. Skúsenosti spoločnosti Bain Capital s podnikateľmi z celého sveta nám pomôžu pokračovať v našej evolúcii ako vedúcej spoločnosti v oblasti elektronického obchodu pri škálovaní značiek.“

„BBG je progresívnym lídrom, ktorý mení zaužívané spôsoby fungovania v oblasti neustále sa meniaceho spotrebného tovaru. Ich schopnosť rozvíjať a rozširovať značky, ktoré reagujú na aktuálne spotrebiteľské trendy prostredníctvom vysoko efektívnej e-commerce platformy, dodáva spoločnosti obrovský rastový potenciál na rýchlo rastúcom trhu,“ povedala Miray Topay, výkonná riaditeľka Bain Capital Private Equity. „Spojili sme sa s mnohými manažérskymi tímami pod vedením zakladateľov a tešíme sa, že pomôžeme Petrovi a jeho tímu dosiahnuť ich cieľ stať sa globálnym lídrom v e-commerce. “

Marc Abadir, výkonný riaditeľ tímu Ardian Expansion v Nemecku, dodal: „Vedenie a zamestnanci spoločnosti BBG majú vynikajúci cit pre trendy budúcnosti v spotrebiteľskom sektore a budujú ich v počiatočnom štádiu so značkami a výrobkami, ktoré rovnako presvedčia spotrebiteľov aj testujúcich. Ako platforma pre známe značky v oblasti e-commerce spoločnosť BBG jasne preukázala svoju schopnosť získavať a integrovať nové značky. V dôsledku čoho sa spoločnosti podarilo zvýšiť predaje približne päťnásobne počas nášho investičného partnerstva. Sme hrdí, že sme mohli sprevádzať spoločnosť BBG na tejto ceste, a tešíme sa z veľmi silného partnerstva s Petrom Chaljawskim a jeho tímom.“

Spoločnosť BBG má prístup k 1,5-miliarde aktívnych zákazníkov v rámci e-commerce v Európe, Spojenom kráľovstve, USA a niektorých častiach Ázie. Spoločnosť je na ceste stať sa „globálnym domom digitálnych značiek“. Značky BBG oslovujú zákazníkov online v jej vlastných e-shopoch, platformách a ďalších marketplace-och. Technologická platforma BBG obsluhuje vyše 100 predajných kanálov v 28 krajinách. Spoločnosť vo svojej vízii rastu nepoľavuje, preto plánuje investovať ako do rozvoja predajných kanálov, tak do vlastnej skladovej a distribučnej infraštruktúry, čo je obzvlášť dôležité pre integráciu a rozvoj novonadobudnutých značiek.

Spoločnosť Bain Capital sa stáva minoritným akcionárom. Majoritným akcionárom zostáva Peter Chaljawski a výkonný tím. Pri tejto transakcii poskytovala poradenstvo spoločnosť GCA Altium. Poradcom spoločnosti Bain Capital bola Deutsche Bank.

O spoločnosti Berlin Brands Group

Spoločnosť Berlin Brands Group (BBG) je globálna spoločnosť zaoberajúca sa elektronickým obchodovaním (e-commerce) a je jedným z priekopníkov v oblasti D2C, priameho predaja spotrebiteľom. Portfólio spoločnosti v súčasnosti tvorí 3 700 výrobkov 14 vlastných značiek, vrátane značiek Klarstein, auna, blumfeldt a Capital Sports. BBG využíva viac ako 100 predajných kanálov v 28 krajinách, pričom jej cieľom je krajší a lepší život. Spoločnosť BBG je jednou z mála spoločností, ktorá je od svojho v zelených číslach. Spoločnosť zamestnáva viac ako 900 ľudí v piatich krajinách a v roku 2020 dosiahla tržby viac ako 334 miliónov EUR (2019: 217 miliónov EUR).

Logistické centrum spoločnosti BBG pre západnú Európu je aktuálne v meste Kamp-Lintfort, východnú Európu obsluhuje logistické centrum v Bratislave, ďalšie sú v Hongkongu, Los Angeles a Istanbule. Európsku logistiku rozšíria nové centrá v Nemecku, Spojenom kráľovstve, Španielsku a vo Francúzsku. Vzhľadom na obmedzenú kapacitu mnohých európskych a medzinárodných skladov sa výrobky značiek BBG budú expedovať z vlastných logistických centier.

O spoločnosti Bain Capital Private Equity

Spoločnosť Bain Capital Private Equity od založenia v roku 1984 úzko spolupracuje s manažérskymi tímami, aby im poskytla strategické zdroje, ktoré budujú veľké spoločnosti a pomáhajú im prosperovať. Globálny tím približne 560 odborníkov spoločnosti Bain Capital Private Equity vytvára hodnotu pre svoje portfóliové spoločnosti prostredníctvom globálnej platformy a hĺbky odborných znalostí v kľúčových vertikálnych odvetviach vrátane zdravotníctva, spotrebiteľských/maloobchodných služieb, finančných a obchodných služieb, priemyslu a technológií, médií a telekomunikácií. Spoločnosť Bain Capital má sídla v Bostone, Chicagu, New Yorku, Palo Alto, San Franciscu, Dubline, Londýne, Luxemburgu, Madride, Mníchove, Kantone, Melbourne, Bombaji, Hongkongu, Soule, Šanghaji, Sydney a Tokiu. Od svojho založenia spúoločnosť uskutočnila primárne alebo doplnkové investície do viac ako 1 000 spoločností. Okrem súkromného kapitálu Bain Capital tiež investuje do rôznych tried aktív vrátane úverov, nehnuteľností, verejného kapitálu a rizikového kapitálu, pričom spravuje celkovo viac ako 140 miliárd USD a využíva jednotnú firemnú platformu na zachytenie príležitostí v strategických oblastiach, na ktoré sa zameriava. Viac informácií nájdete na stránke www.baincapitalprivateequity.com

O spoločnosti Ardian

Spoločnosť Ardian je popredný svetový súkromný investičný dom s aktívami vo výške 114 miliárd USD, ktoré spravuje alebo poskytuje poradenstvo v Európe, Amerike a Ázii. Spoločnosť je vo väčšinovom vlastníctve svojich zamestnancov. V centre jej pozornosti je podnikanie a zameriava sa na dosahovanie vynikajúcich investičných výsledkov pre svoju globálnu investorskú základňu. Pre svoj záväzok dosiahnuť spoločné výsledky pre všetky zainteresované strany podporuje spoločnosť Ardian individuálny, podnikový a hospodársky rast na celom svete. Spoločnosť Ardian, ktorá sa drží svojich základných hodnôt, ako sú dokonalosť, lojalita a podnikavosť, má globálnu sieť s viac ako 780 zamestnancami, ktorí pracujú v pätnástich kanceláriách v Európe (Frankfurt, Jersey, Londýn, Luxembursko, Madrid, Miláno, Paríž a Zürich), Amerike (New York, San Francisco a Santiago) a Ázii (Peking, Singapur, Tokio a Soul). Spravuje fondy v mene viac ako 1 200 klientov prostredníctvom piatich pilierov investičných odborných znalostí: fond fondov, priame fondy, infraštruktúra, nehnuteľnosti a súkromný dlh. www.ardian.com